BRUGES

úterý, prosince 27, 2016

Bruggy jsem měla možnost navštívit minulý rok v dubnu, stavovali jsem se v nich po cestě do Londýna. Nejdřív jsem si od nich až tolik neslibovala, do té doby o nich neslyšela a viděla  je "jen jako nějaké belgické město". Každopádně tohle úžasné místo přezdívané také jako Benátky severu rozhodně předčilo mé očekávání, naprosto si mě získalo a po celodenním prozkoumávání jeho centra jsem odjížděla víc než spokojená a ohromena. Bruggy se zkrátka musí líbit každému - však se sami podívejte na fotky! :)


Do Brugg jsme dorazili brzy ráno. Autobus nás vysadil na okraji města a my se měli pěšky dostat do centra. Všechny nás zarazila slušná zima, fakt nebylo moc teplo, ale na náladě nám to neubralo, pořád jsme se těšili stejně! Už při cestě do centra jsem viděla ze všech stran jezdit jen samé cyklisty a během dne zjistila, že v Bruggách auta téměř nejezdí - spousta lidí používá jenom kola, což mi přijde naprosto boží a strašně bych si přála, aby u nás tomu bylo alespoň z poloviny stejně. Ono to město hned získá úplně jinou atmosféru a pohodičku, když nevidíte kolony aut všude, kam se podíváte.


Naši ranní prohlídku jsme začali krátkou procházkou okrajovou částí Brugg směrem k bekinážím - skupinám domů, které tvořili celý objekt pro bekyně žijící v Bruggách. Tam jsme se zastavili, dozvěděli se něco o tomhle belgickém náboženském sdružení a pokračovali do samotného centra města. Bruggy celkově nejsou nijak velké, mají jen něco okolo 110 000 obyvatel, takže jako město působí klidně a pohodově.





(domy bekyň) 

Absolutně miluji tahle stará města postavené z cihel, zachovaná přesně tak, jak byla postavena. No a u Brugg tomu nebylo jinak. Celý den jsem si snažila pořádně užít jejich atmosféru, každou zapadlou uličku a vyfotit snad úplně všechno. Však bylo taky vybírání fotek do tohoto článku docela problém, měla jsem pocit, že je sem musím dát úplně všechny, jak je na každé něco zajímavého :D

Celé město jsme si prošli, až jsem se dostali na náměstí Markt, kde jsme se rozhodli vyjít na věž Belfried (která také dříve sloužila jako městská zvonice) a užít si tak pohled na Bruggy i z vrchu. Vystoupali jsme teda spoustu schodů, prošli kolem obrovského zvonu a dostali se až nahoru. Rozhodně můžu doporučit, výhled opravdu stál za to! :)


Jedním z nejlepším zážitku z celého dne byla rozhodně jízda loďkou po městských kanálech (dostáváme se k začátku celého článku a označení Benátky severu). Díky loďce máte možnost vidět celé město zase z úplně jiného pohledu, vidět místa, které ani pěšky neobjevíte a nafotit spoustu krásných fotek (haha). Rozhodně jedna z věcí, které v Bruggách podle mě stojí za zaplacení. 

Nás potom čekala už jen návštěva místní čokoládovny, ochutnání nejlepších hranolek (které společně s wafflemi, které jsem tu taky měla můžu jen doporučit!) a vydali jsme se zpět směrem k našemu autobusu, kterým jsme přejeli na náš hotel do Francie, odkud jsme ráno pokračovali přímo do Londýna. 

Bruggy jsou za mě jedno z nejkrásnějších měst Evropy vůbec, strašně mile mě překvapily svoji architekturou, malebností i atmosférou celého města. Tím, že nejsou vůbec velké, dají se celé v pohodě obchodit pěšky či projet loďkou. Věřím, že tohle rozhodně nebyla moje poslední návštěva tohoto města a už teď se těším, až sem znovu zavítám! Nedávno jsem viděla fotky z vánočních Brugg a spousta světýlek a vánoční výzdoby jim dala zase úplně jinou atmosféru. Tak třeba příští rok, co říkáte? 

(spoousta božích uliček ♥)










(bez fotek koní by to asi ani nešlo :D ♥)

Touhle poslední fotkou, na které je mimochodem vše, co k Bruggám patří - boží architektura, kanály a věž Belfried, se s vámi rozloučím. Doufám, že se vám článek z mé návštěvy Brugg líbil, stejně jako se mě líbilo celé tohle město :)

A co vaše názory na Bruggy? 

Mějte se krásně!




You Might Also Like

2 komentářů